Belastingteruggave

Belastingteruggave coachings- en mindfulness kosten

 

Belastingaftrek particulieren
Als particulier kun je kosten (incl. BTW) als studiekosten aftrekken, als er sprake is van een leertraject waar je kennis opdoet onder begeleiding of toezicht. Je krijgt dan 30% tot 50% terug bij de aangifte inkomstenbelasting. Er moet voor de aftrekbaarheid altijd verband bestaan met inkomensverwerving en/of verbetering op de arbeidsmarkt. “Zowel voor bedrijven als voor particulieren zijn de kosten voor coaching en/of loopbaanbegeleiding onder voorwaarden aftrekbaar. Er moet voor de fiscus sprake zijn van ‘individuele advisering van sollicitatieactiviteiten, carrièreadviezen, psychologische tests, ondersteunende workshops’. Wanneer je als particulier de kosten voor coaching en/of loopbaan-begeleiding zelf betaalt, dan kun je deze inclusief de BTW voor de inkomsten belasting als studiekosten aftrekken. Tenminste als het doel ervan is verandering van positie of het op peil houden of verbeteren van kennis en dat met het oog op verwerven van inkomen. Van belang is ook dat de studie of opleiding plaatsvindt in het kader van een leertraject. Daarvan is sprake als het verwerven van kennis plaatsvindt onder enige begeleiding of toezicht van een derde.” (bron: Kluwer Belastinggids 2011)

Lees meer in deze pdf!

Bijna alle kosten voor loopbaanbegeleiding zijn aftrekbaar, alleen reiskosten niet. Er is een drempel van € 250,-. De kosten zijn alleen aftrekbaar als ze daadwerkelijk betaald zijn in het jaar waarover de belastingaangifte wordt gedaan. Het is dus belangrijk de nota in één belastingjaar te betalen, anders wordt er tweemaal rekening gehouden met de € 250,- drempel! Kijk voor meer informatie op de site van de Belastingdienst.

Rekenvoorbeeld

Stel je verdient € 24.000 per jaar en je betaalt € 7.000 belasting (via je werkgever).

Je coaching kost € 2.000. Als je begin volgend jaar aangifte doet geef je € 2.000 studiekosten op.  De belastingdienst haalt hier € 250 van af (dit is een wettelijke drempel voor 2013/2014). Je trekt dus € 1.750 aan kosten af.

Gezien je inkomen betaal je 41,95% belasting en krijg je dus € 734 terug  (41,95% van € 1.750). In totaal kost de opleiding je dus niet € 2.000 maar € 1.266.
Aan deze vrijblijvende informatie over fiscale regelingen kunnen geen rechten worden ontleend. Informeer altijd bij je belastingadviseur.

Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

© GC&C