Mindfulness
‘Between stimulus and response lies a space. In that space lies growth and freedom.’
Victor Frankl
Wat is Mindfulness? Het is onmogelijk in een paar zinnen te beschrijven. Het is hetzelfde als vragen: “Wat is kunst, of wat is liefde”.
Laat ik het toch proberen.
- Het is een manier die je leert bewuster, milder en vriendelijker -voor jezelf en anderen- in het leven te staan.
- Het is een set van vaardigheden die je kunt aanleren in 8 weken; de toolbox neem je vervolgens mee in je rugzak en je haalt er iets uit als het nodig is.
Sommige zorgverzekeraars vergoeden deze training (of een deel ervan). Lees hier meer over welke zorgverzekeraar wat vergoed.
Zijn na een mindfulnesstraining al je problemen opgelost?
Nee. Je leert anders naar problemen te kijken. Je leert je aandacht te richten en daarom heet mindfulnesstraining ook wel een ’aandachttraining’. Mindfulness staat voor ‘in het hier-en-nu aanwezig te zijn’ en stimuleert te ervaren wat er om je heen is, zónder er iets van te vinden, zonder oordeel. Of het leven nou leuk is of minder leuk; het is wat het is en het is oké zoals het is; dat is de basishouding die je door de mindfulnesstraining meer en meer zult ontwikkelen. Je zult ook merken dat je veel meer gedachten hebt, dan je al dacht en dat die regelmatig niet helpend zijn om je goed te voelen. Mindfulness is simpel, maar niet eenvoudig; veel deelnemers komen tijdens de training irritatie, ongeduld, frustratie, boosheid, onrust en verdriet tegen!
Waarom dan toch Mindfulness?
Mensen gaan Mindfulness doen om tal van redenen: om meer rust te ervaren, minder te piekeren, beter om te kunnen gaan met stress, zich beter te kunnen concentreren, gelukkiger te worden, meer te kunnen genieten, effectiever te werken, beter te slapen, zich (beter) te kunnen ontspannen of om beter om te gaan met lichamelijke klachten. Hoewel het effect van de training voor iedereen anders is, hieronder een aantal resultaten die regelmatig uit onderzoeken naar voren komen:
- Stress neemt af en je kunt beter omgaan met stresserende gebeurtenissen;
- Je concentratie en het prestatievermogen verbeteren;
- Je kunt je beter ontspannen;
- Er ontstaat een positiever zelfbeeld en beeld van de omgeving;
- Er vindt een verschuiving in de hersenactiviteit plaats naar de linker frontale cortex (goed voor een positieve gemoedstoestand en minder angst)
- Klachten als slapeloosheid, angst en depressieve gevoelens nemen af.
Mensen die vaker dan 3 x een depressie hebben gehad, hebben na een mindfulnesstraining 50% minder kans op terugval in een depressie. Mindfulness wordt tegenwoordig door de psycholoog en huisarts geadviseerd bij spanning, stress en burn-out.
Training in de groep of individueel
Voor het 8 weekse programma geldt dat ik je vooraf kort telefonisch spreek om te zien of de training past. De 8 weekse basiscursus wordt steeds vaker door de werkgever betaald. Check het bij je leidinggevende of HR afdeling. Bel mij voor meer info: 06 20663600.