Volg je hart! Jaap van Zweden is een extreem mooi voorbeeld hoe succesvol je dan zult zijn!

Jaap van Zweden werd vandaag uitgeroepen tot dirigent van het jaar. Hij was dit nooit geworden als hij niet zijn hart had gevolgd en een grote ommezwaai maakte.

Sommige mensen worden geboren met een duidelijk doel voor ogen. Ze zìjn al dokter, of verpleegkundige, zanger of schrijver, profvoetballer of musicus, nog voor ze weten wat het beroep precies inhoud, of ze het woord uberhaupt kunnen uitspreken. Ik ben daar altijd heel jaloers op geweest. Niet alleen voor mij, maar voor de meesten van ons geldt echter dat we een tijdlang zoeken. Ergens diep van binnen weten we het wel, maar ja, eraan toegeven levert gewoon veel discussie, disbalans, onzekerheid om dingen los te laten en Angst op. Angst met een hoofdletter A!

Een tijdje geleden zag ik een indrukwekkend programma op TV over de ommezwaai die Jaap van Zweden maakte. Hij vertelde erover dat hij al jong was begonnen met vioolles. Daarmee trad hij in de voetsporen van zijn vader, een bekend violist. Zijn vader heeft hem vanaf jonge leeftijd gecoacht en begeleid om het beste eruit te halen. Jaap van Zweden was gretig en gedreven, maar op den duur was het ook heel zwaar. Het werd moeilijk omdat hij gaandeweg voelde dat hij wilde dirigeren in plaats van viool spelen. Gevoelsmatig klopte zijn leven niet meer. Hij kon niet doen wat hij echt wilde. Bang als hij was om te falen, maar ook bang om zijn vader onnodig te kwetsen, durfde hij niet met zijn steeds groter wordende verlangen naar buiten te komen…

Jaap van Zweden en zijn vrouw kregen drie zonen en een dochter. De middelste zoon, Benjamin, heeft een autistische afwijking en is verstandelijk gehandicapt. Het kind reageerde anders dan de andere kinderen en had moeite om te ‘landen’.. Na een eerste korte periode van verwerking kreeg dit kind uiteindelijk veel positieve impact op het leven en de loopbaancarrière van Jaap. Benjamin had een relativerende werking op Jaap. Hij liet zijn vader zien dat je heel gelukkig bent als je met je hart leeft.  Door zijn verstandelijke beperking doet Benjamin alles puur op het gevoel, op intuïtie. Dit kind heeft geen last van wat anderen allemaal van hem denken. Dat maakte dat Jaap van Zweden anders tegen het leven ging aankijken. Hij wilde ook doen wat hij moest doen. De levensinstelling en het geluk van zijn zoon maakte dat Jaap van Zweden zich kwetsbaar maakte. Hij wilde niet langer vechten, hij besloot de dirigent te worden die hij van harte altijd al was.

De rest van het verhaal is een uitermate succesvolle geschiedenis; succesvol en gelukkig, als nooit tevoren. Op dit moment woont en werkt Jaap van Zweden in Dallas, VS waar hij vandaag dus die prestigieuze prijs in de wacht sleepte.

Proficiat Jaap, dat velen jouw prachtige voorbeeld mogen volgen!

Begin januari bied ik een 2 daagse workshop aan die je helpt te worden wie jij bent! Kijk voor meer info op  mijn website!

Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

© GC&C