Ben jij een goede ouder?

Hoe kweek je een blij, gezond en succesvol kind waarmee je bovendien een sterke band hebt? De Amerikaanse psycholoog Robert Epstein onderzocht wat de beste opvoedresultaten geeft, en maakte deze toptien:

1. Liefde
Steun geven, accepteren, knuffelen, samen tijd doorbrengen
2. Stressbestendigheid
Stress bij jezelf en je kinderen verminderen, positief denken
3. Goede relatie
Een gezonde relatie met je partner hebben, model staan voor een goede omgang met elkaar
4. Autonomie
Je kind met respect behandelen en aanmoedigen om zelfstandig te zijn
5. Onderwijs
Aanmoedigen om nieuwe dingen te leren
6. Verantwoordelijkheid
Verantwoordelijkheid nemen, goed financieel beleid voeren
7. Gedragsmanagement
Goed gedrag belonen, alleen straffen als positieve methodes niet werken
8. Gezondheid
Een gezonde leefstijl en goede gewoontes aanmoedigen, en die zelf ook naleven
9. Spiritualiteit
Aandacht geven aan spirituele en religieuze zaken
10. Veiligheid
Voorzorgsmaatregelen treffen om je kind te beschermen en een oogje in het zeil te houden bij de activiteiten en vrienden van je kinderen. What makes a good parent? Scientific American Mind, november/december
2010

Als het bij mij thuis eens een keer niet lekker loopt, denk ik altijd: ‘Ach, ze moeten ook een beetje tegenwind vangen in het leven. Ik was geen zoektocht gestart als mijn jeugd alleen maar rozengeur was geweest…’. Tegelijkertijd is het leven voor jezelf en je gezin natuurlijk veel leuker als je dingen NU aanpakt.

Mijn eigen ervaring is dat ik eerst een aantal dingen uit mijn eigen verleden opnieuw moest bekijken om mijn kinderen te kunnen zien voor wie zìj zijn. Ik vraag me af of ik deze zoektocht ook zo doelbewust had gemaakt, als de kinderen er niet waren geweest. Daarna kon ik mezelf ‘geven’ in mijn relatie en mezelf een goede ouder voelen.  Ik heb mijzelf en mijn gezin het grootste cadeau denkbaar gegeven. Ik help anderen erbij om op datzelfde punt te komen. En dan heb ik het erover dat je niet alleen weet hoe het zit, maar het ook kunt voelen.

Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

© GC&C