De Liefde

Over liefde moet je niet teveel praten. Liefde moet je vooral Doen!  Toch meen ik dat het
nodig is dat ik dit blog schrijf. Want het komt er te weinig van. Van de Liefde. Misschien omdat we niet meer weten hoe?

Hoe doe je dat? Instant liefde, bestaat er zoiets? In een paar periodes van mijn leven dat ik moest herstellen van operaties, heb ik veel kracht gehaald uit meditatie. Op het einde van die rustperiodes voelde ik immens veel liefde. Ik kon de hele wereld ermee vullen. Ik ben er van overtuigd; als iedereen, of zelfs maar de helft van ons, in staat is minder te stressen en regelmatig die ultieme rustmomenten vindt, dan is alle oorlog passé. Onze
realiteit is dat we in een economisch pittige periode zitten. Veel mensen moet hard werken om hun zware hypotheek op te kunnen hoesten. Daarnaast moeten velen van ons hun kinderen door de peuter-, kleuter- en tienerpubertijd heen zien te loodsen. Het kan zomaar dat vanaf het moment dat de kinderen komen, het graf van de liefde is gegraven (zei Arthur Schopenhauer, Duits filosoof). Om dat te voorkomen, maken we tussen onze relatie door ruimte voor andere dingen. Tijd voor onszelf, voor sport, voor hobby’s. Maar uiteindelijk ook samen dingen doen. Frank Meester, ook wel ‘Mister Liefde’, zegt dat je liefde moet organiseren. Af en toe een weekendje naar Parijs en tegelijkertijd lijstjes maken met afspraken over wie wat doet.. Liefde kan volgens hem niet blijven bloeien zonder óók pragmatisch te zijn.

De Franse Filosoof Pascal Bruckner geeft aan dat we tegenwoordig geen reëel beeld hebben van een relatie. Mensen willen in alles het ideale, ze hebben onvervulbare wensen, ook ten aanzien van een partner. Je ziet in films en reclame veel zoenende, verliefde, ineengestrengelde, perfect ogende jonge mensen. Helaas, de dagelijkse relatierealiteit is minder romantisch. We moeten  na enige tijd onze roze bril erbij zoeken en hem bewust opzetten. Hoe verliefd je initieel ook was, slechts 1% van onze gezamenlijke tijd is verbale communicatie niet nodig (de taal der Liefde is even genoeg). Maar voor de rest van de tijd geldt dat als je het als stel leuk wil houden, je moet Zenden en  Ontvangen. Iedere liefdevolle relatie staat of valt bij de kwaliteit van de communicatie. Kleine issues worden groot tenzij je elkaar opzoekt om te benoemen hoe het zit. Praten dus, sorry heren*), als dringende noodzaak voor ware Liefde.

Liefde kan niet zonder een mate van emotionele afhankelijkheid. Dat is althans wat ondermeer Conny Palmen claimt. Ook ik zie het voordeel van het inzetten van mijn vrouwelijke als wel mijn mannelijke subpersoon. Ik ben me bewust van de voordelen van het inzetten van mijn meer hoekige kracht, maar toon mij ook kwetsbaar als de situatie het vraagt. Het meest verbonden ben ik als ik mijn partner nodig heb. Als ik mij laat zien en het is goed. Dan voel ik de verbinding en daarmee de Liefde letterlijk stromen.

Wanneer we dieper nadenken over het waarom van onze waarden, moeten we minder. Het leven wordt meer een simpele vingeroefening in plaats van een steeds opnieuw ervaren van moeilijke keuzes. Relativeren en balans is het gevolg. Een groot salaris en dito huis, luxe auto, een breedbeeld televisie worden vanzelf minder belangrijk. Als we mediteren of op andere manieren de ontspanning oefenen,  brengt dat ons naar een prettige staat van Zijn. Ons geluk is niet meer afhankelijk van de kleur  bril die we opzetten. Geen perfect leven of perfecte relatie, maar een ultiem gevoel van Liefde; voor onze kinderen, voor datgene dat er echt toe doet. Liefde komt niet vanzelf. Het steeds opnieuw laten ontspruiten van Liefde kost aandacht en tijd. Aandacht voor
bewustwording. Tijd voor een gesprek over wat je ècht belangrijk vindt. Tijd voor diepe ontspanning. Maar dat.. moet je dus wel..  Doen!

*)Mannen zijn van de Actie en vrouwen meer van het Praten, dat is algemeen bekend. Neemt niet weg dat mannen op het werk wèl graag aan het woord zijn. Zo komt het dat de meeste stellen meer tijd spenderen aan het bespreken van een vakantiebestemming, dan dat ze het hebben over het inrichten van een fijn leven en dito liefdesrelatie. En zo sneuvelen veel relaties onnodig.

Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

© GC&C