De Kunst van het Loslaten

Vorige week bezocht ik het Inspiratiehuis van Maria [@inspratievrouw] in Arnhem. Terwijl er regen was voorspeld, werd het een prachtige zonnige dag. Relaxte mensen, serene plek. Het ontluikende groen van de late lente maakte het sprookje compleet. Ik maakte daar kennis met Jan Bommerez in hoogsteigen persoon. Zijn boeken vormen al jaren een grote bron van inspiratie en ik was blij dat ik hem nu eens live aan het werk kon zien als workshopleider in ‘De kunst van het Loslaten’. Een dag die ons trainde in de release techniek, oftewel in het kort: leren via beelden en je emotionele lichaam negatieve energie af te voeren.

Als hoogsensitieve heb ik de vier jaren als HR Officer in een produktie-omgeving ervaren als lastig. Kluunen in plaats van schaatsen zou Remco Claassen zeggen. Ten tijde van deze functie onderging ik een buikoperatie. Technisch verliep die niet goed en er waren daardoor complicaties. Ik heb het overleefd en kwam aangesterkt, maar nog altijd een aantal kilo’s lichter, terug op mijn werkplek. Daar deed ik mijn werk plots met het grootste gemak. De stress van eerder was ik kwijt. Een paar jaar geleden ging ik weer onder het mes met algehele narcose en ook dit keer voelde ik nadien ontspanning. Ondanks mijn lichamelijke zwakte was ik relaxt, voelde ik liefde en rust. Dit duurde ook weer een hele periode.

Wat vertellen deze ervaringen mij?  Hoewel empirisch; een paar dagen op intensive care en de kritische herstelperiode erna hadden mij het relatieve van de baan en mijn eigen rol daarin duidelijk gemaakt. Ik had mijn wereldbeeld en mijn eigen kijk op wat ik dacht te moeten doen en moeten zijn helemaal losgelaten. Niet bewust bedacht, het overkwam me. Een volledige narcose bewerkstelligt daarnaast ook fysiek volledig loslaten. Alle ‘remmen’ gaan ervan af.  ‘Out of the blue’ was een aantal blokkades en ballast weg. Helaas was ik mij onvoldoende bewust van wat er gebeurde. Na een aantal maanden was ik ‘ge-herprogrammeerd’ conform de input uit mijn opvoeding, opleiding en onze samenleving. Ofwel: ik had mijn oude bril langzaamaan weer op gezet en ervoer gewoontegetrouw dezelfde stress als voor de
ingrepen.
Als coach predikte ik jaren dat dingen vanzelf gaan als je je unieke talent maar gebruikt. Maar wist ik destijds wat ik nu weet, had ik vooral kunnen loslaten zoals ik dat nu kan, dan had ik wellicht met veel plezier mijn werk als HR Officer kunnen blijven doen. Of dat nu wel of niet mijn unieke talent is.

Een algehele narcose ondergaan om jezelf te hervinden is nogal rigoureus en raad ik dan ook af. Coaches die via het lichamelijke werken en bij voorkeur zelf een transformationele verandering hebben ondergaan kunnen je prima begeleiden naar je beste zelf. Ze kunnen je helpen om bewust te worden van al datgene dat je van jezelf moet en je helpen accepteren dat jijzelf en je leven niet perfect hoeven te zijn. Ook al claimt dit egotijdperk dat wel, iedere dag opnieuw.. De release techniek zoals Jan hem met ons heeft geoefend, maakt dat je via het lichaam bewust wordt
van negatieve spanningen, dat je ze aankijkt en er bewust afscheid van neemt. Je kunt het dagelijks in veel situaties toepassen en jezelf er ‘instant’ lichter door voelen.

23 Juni a.s. geeft Jan Bommerez nogmaals deze workshop in het Inspiratiehuis!

Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

© GC&C