Wat maakt een leven goed? Interview met iemand die het kan weten..

Robert Waldinger is directeur van het langstlopende Harvard onderzoek naar ‘Life and Happiness’ Hij wordt geïnterviewd over dit onderzoek. Ik deel het graag met jullie.

Het bewuste onderzoek loopt al 75 jaar. Ze volgen inmiddels de tweede generatie. Allemaal om erachter te komen waarvan je nu werkelijk gelukkig wordt in het leven. Oorspronkelijk waren het twee verschillende studies. Eén van Harvard studenten, op dat moment 19 jaar oud, gekozen omdat ze de slimsten waren van hun klas (van 1938-1942). En bedoeld om de ontwikkeling van jong volwassenen in kaart te brengen. Een andere studie startte door een professor aan de Harvard Law school. Zijn vrouw was sociaal werker en ging om met jeugdige delinquenten, jongens uit de binnenstad van Boston in de jaren 30 van de vorige eeuw. Hun vraag was: Waarom gaan sommige kinderen het criminele pad op en anderen, in vergelijkbare situaties, niet? Uiteindelijk hebben ze deze twee studies gecombineerd, met enorm veel bruikbare informatie.

Sommigen van al die meer dan 500 mannen, waarvan er veel in de oorlog dienden, werden alcoholist, sommigen kregen psychoses. Anderen simpelweg gelukkig. Het uiteindelijke resultaat van dit onderzoek komt neer op eigenlijk maar één ding. De kwaliteit van het leven hangt af van de kwaliteit van je relaties. Als die goed zijn, blijf je langer gezond, het brein blijft scherper, je hebt minder vaak hartziekten.

Op dit moment onderzoeken de universiteiten hoe dit precies komt. Eén waarschijnlijke theorie heeft te maken met chronische stress. Chronische stress in je jeugd, in je leven nu, verandert de manier waarop je lichaam functioneert. Als je regelmatig in een vecht-, vlucht- of bevriesmodus zit, ontwikkel je chronische stress. Dat wil zeggen dat je eigenlijk chronische ontstekingen ontwikkelt en dat is ongezond en veroorzaakt veel gedoe, zoals effecten op je gewrichten, of ontwikkeling van type twee diabetes. Het onderzoek heeft zich verlegd naar de kinderen van deze mannen.

Nu willen men de ‘stress-theorie’ staven. Tot dusver leverde het een aantal inzichten op. Namelijk dat het gaat om de kwaliteit van je relaties. Niet zozeer de standaard contacten van dag tot dag, maar de emotionele toon met je belangrijkste contacten. Heb je meer moeilijke, boze interacties iedere dag of zijn ze juist meer harmonieus en veilig? Mensen met die laatste relaties blijven langer en gelukkiger leven.

Wat kunnen we doen in deze gekke, gekke wereld om gezond te blijven? Een paar kleine tips van de onderzoeker:
1. Maak bewuste keuzes als het aankomt op je relaties. Er zijn altijd heel veel redenen om klussen te doen. In het huis, de tuin. Maar je kunt ook kiezen om een vriend of vriendin te bellen, om ouders te bezoeken; iets leuks met je kinderen te doen. Het pad van de minste weerstand is dikwijls de tv aanzetten, je tablet pakken of achter de computer gaan zitten.
2. Ben je bewust van dingen waarvan je weet dat je ze graag vaker zou willen doen. Maak bijvoorbeeld wekelijks tijd voor een gezamenlijke wandeling met je partner, als je die hebt. Gewoon samen praten, weg van je to-do list. Eet wat vaker samen met je gezin of met de mensen met wie je in huis woont. Ga vrijwilligerswerk doen. Of ga dingen die je nu alleen doet samen met anderen doen, sporten bijvoorbeeld.

De grootste open deur en wellicht het lastigste: hoe belangrijk is die smartphone? Als iemand tegen je begin te praten. Kun je je tablet even wegleggen, de ander aankijken? Het lijkt triviaal, maar het is baanbrekend. En het gebeurt te weinig. De belangrijkste dingen die je kunt doen om gelukkiger te worden zijn simpel en niet duur: yoga, mediteren, sociale connectie, sporten, elkaar opzoeken!!

Ik hoop dat het onderzoek je inspireert voor een mooie kerst en een intentie-vol, vrolijk en gezond 2022! Hartelijke groet, Jeanne

Mijn aanbod hieronder kan je wellicht helpen om je eigen geluk in de hand te nemen. Want dikwijls is Geluk echt een keuze.

MINDFULNESS TRAINING
In 2022 organiseer ik weer een groepstraining mindfulness. Omdat ik het mis om zelf te trainen. Data staan nog niet vast. Mocht je interesse hebben, laat het me alvast weten, dan kan ik wellicht rekening houden met je agenda. En check ook even of je zorgverzekeraar mindfulness vergoedt. Je kunt tot 1 januari overstappen. Hier vind je een link die je daarbij helpt.

STILTEDAG
Op 19 februari 2022 organiseer ik daarnaast een stiltedag.

Stuur me een korte mail als je interesse hebt in een van beide. Ik zou het leuk vinden je weer te zien.

Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

© GC&C