Stiltedag: je binnenwereld helpt je in de buitenwereld

Tijdens de stiltedag zijn we stil. We vertragen en richten onze aandacht naar binnen.

In een wereld waarin we worden gedomineerd door informatie uit de buitenwereld, geluid en afleiding van schermpjes en snelle impulsen van social media, worden gestuwd richting snelle gelukservaringen en succes, ervaren veel mensen een stiltedag als een welkome en waardevolle afwisseling. Het helpt ons onze eigen natuur te voelen, diepe stilte en tevredenheid in onszelf te ervaren, voor veel mensen belangrijk om ons goed en in balans te blijven voelen.

Tijdens de stiltedag doen we mindfulness meditaties gericht op het trainen van onze aandacht. Oefeningen die we kennen van de 8 weekse training zoals een bodyscan en zitmeditatie. Deze worden aangevuld met enkele nieuwe meditaties waaronder die gericht op ons hart. Door te mediteren worden we ons weer bewust van onze gedachten die als aapjes aan lianen door ons hoofd slingeren. Soms zijn gedachten positief, soms negatief, soms neutraal. We gaan deze dag opmerken welke gedachten we hebben en wat ze met ons doen.

Daarnaast doen we mindful yoga oefeningen. Rustig en bewust, loslaten wat we denken te moeten en in het hier en nu voelen wat er is en wat je lichaam je te zeggen heeft. Het belangrijkste daarvan is dat je in contact komt en blijft met je lichaam. Je lichaam is je huis. En door in contact te zijn tijdens de yoga oefeningen, leer je je lichaam steeds beter kennen. Je leert wat er gebeurt als je rekt en waar jouw rek zit. Je leert dat ademhaling een rol speelt en dat een goede ademhaling essentieel is voor een bewust leven. Je ademt immers altijd!

Misschien denk je, als je dit allemaal leest: ‘kan ik dit wel?’ Als je daaraan twijfelt, maar eigenlijk wel graag wilt, omdat je bijvoorbeeld rust en ruimte nodig hebt, doe dan vooral mee. Iedereen kan mediteren, het vergt wat oefening, maar er bestaat niet zoiets als ‘fout’ mediteren. De oefeningen die we moeilijk vinden, omdat we steeds zijn afgeleid bijvoorbeeld, of spanning of pijn ervaren, leveren soms het meeste zelfinzicht op. Want iedere meditatie zegt iets over wie jij als mens bent, en de uitdagingen die je in het dagelijks leven tegenkomt worden uitvergroot zichtbaar. En dan kun je bewust keuzes maken om zaken in de buitenwereld anders aan te pakken.

Meer info vind je hier.

Je bent meer dan welkom! Aanmelden doe je via het contactformulier. Zet er even bij dat je mee wilt doen met de stiltedag.

Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

© GC&C