Volg je gevoel?

‘Volg je gevoel!’

Het is een gevleugeld advies, dat mensen elkaar graag geven. Maar is je gevoel volgen wel zo wijs?! Het antwoord op die vraag is natuurlijk: ja en nee. Ja, want ‘je gevoel’  is in potentie veel wijzer, dan ‘je gedachten’ alleen. Nee, want hoe weet je eigenlijk dat je jouw gevoel kunt vertrouwen? Dat dat gevoel zuiver is? Enne… WELK gevoel bedoel je überhaupt?!

‘Is je gevoel volgen wijs?’ 

 

‘Ik volg mijn hart.’ Het klinkt prachtig, maar hoeveel relaties en gezinnen zijn er onder dit mom niet verscheurd?
Je partner en kids voor een ander verlaten, dat is 9 van de 10 keer niet je hart volgen, maar verliefdheid (=Psychotisch bewustzijn) en seksuele dwang. Inderdaad, ook ‘gevoelens’,  maar wil je die echt volgen?

‘Ik volg mijn intuïtie.’  
Als je dat écht zou doen, super, maar hoe vaak is dit zinnetje niet eerder een rechtvaardigingstekst om recht te praten wat krom is, dan wel een spiritueel sausje over een gebrek aan weldenkendheid en/of verantwoordelijkheid?

‘Mijn onderbuik vertelt me…’. Is dat echt je ‘gut feeling’, (wat iets volstrekt anders is dan intuïtie, trouwens) of is het ongereguleerde angst, die je juist niét als raadgever wilt? (en waardoor je buikhersenen ook niet meer goed werken, maar dat terzijde.)

‘Ik wil…’ Ja, voel je echt een verlangen? Wil JIJ dat werkelijk, of is het jouw persona die spreekt, dan wel (collectieve) trauma’s, of je (voor)ouders, ons schoolsysteem,  deze cultuur?

‘Dit voelt goed…’ Aha, maar waarom? Misschien omdat je graag binnen de comfort zone blijft? Omdat destructieve patronen over de jaren heen vertrouwd – en dus veilig – zijn gaan voelen? Omdat je behoefte hebt aan ‘demping’, van wat je juist niét wilt voelen?


Je gevoel altijd WANtrouwen
is even onverstandig
als je gevoel blind VERtrouwen!

Want nogmaals: jouw gevoel is  in potentie een briljante leidraad voor je keuzes, acties en gedrag. Dit blog is dus zeker géén aanval op de kracht van jouw innerlijke wijsheid. Wel een pleidooi om die werkelijk op waarde te schatten – en om daarnaar te handelen.

Dit is ook zeker geen oproep om jouw intuïtie niet meer te volgen. Integendeel, het is een aansporing om daar eindelijk écht mee van start te gaan. Juist een uitnodiging om te gaan doen wat nodig is om juist steeds vaker met goed fatsoen op je gevoel te kunnen vertrouwen en bouwen. Want jouw innerlijk kompas is nu nog, veel meer dan je denkt, een speelbal van de nodige interne & externe ruis, waardoor het onbetrouwbaar is in het wijzen van de weg. Het logische gevolg (met álle respect en herkenning, want niets menselijk is ons vreemd): je rommelt maar wat aan.

Waar  persoonlijke ontwikkeling over gaat: in jezelf de omstandigheden creëren, waardoor jouw innerlijke kompas
langzaam maar zeker betrouwbaarder en beter waarneembaar wordt. Welk innerlijk fundament nodig is voor een betrouwbaar kompas, en hoe je die stevige basis in jezelf kunt bouwen?
Zodat je in alle veiligheid op dat kompas kunt navigeren en met je gevoel als leidraad écht beslissingen kunt nemen die dienend – veilig, wijs! – zijn voor jezelf, ‘de ander’ en het grotere geheel.

 

Bovenstaande blog kreeg ik vorige week van Taotraining, waar ik een jaarcursus volg. Omdat ik het bovenstaande zie als een belangrijk inzicht en manier van leven, deel ik dit bericht met je. Verder praten over wat dit voor jou kan betekenen kan tijdens een wandeling of in mijn praktijkruimte (bel/app me gerust: 06-20663600).

 

Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

© GC&C