Yin en Yang Actie en Rust in 2024

Leestijd: plm. 1 min. 30 seconden.

Er wordt de laatste jaren veel gesproken over verbinding, mindfulness, zen, over kwaliteit van aandacht. En als ik mensen vertel dat ik met mindfulness ook op scholen werk, vindt vrijwel iedereen dat geweldig; dat kinderen moeten opgroeien in een wereld waarin aandacht voor elkaar en voor de wereld om ons heen, normaal is. Zodat ze leren over hun binnenwereld en leven met een open blik en een tevreden houding.

Vandaag is een goede dag!

Vaak zeggen we het één, maar dóen we iets anders. Ik ook. Dan ben ik gericht op de buitenwereld, ‘ben ik’ vooral hoofd, oplossingsgericht, tot ik mezelf voorbij loop, tot stilstand kom en verzucht, oh ja, wat ben ik nu eigenlijk aan het doen? Het reptielenbrein weer voorop?.. Adem een paar keer, wat dieper en langzamer, in en uit.   En het is oké. Maar, het goede leven in al haar eenvoud is meestal heel dichtbij, je hoeft er niet voor te rennen of vliegen. En er dikwijls ook niet over na te denken. Het woord ‘ik’ komt er nauwelijks aan te pas.

In 2023 heb ik van alles geleerd over onze binnenwereld. Door de ervaringen in het wekelijkse meditatie-uurtje en de Werken aan Geluk training, mijn eigen dagelijkse half uurtje inzicht-meditatie. In de coachopleiding Heartmath over de positieve effecten van een coherent hartritme. Ook koud douchen helpt jezelf beter te voelen, mentaal èn fysiek. Je kunt veel doen om je vitaler te voelen. Iedere dag starten met een vaste ochtendroutine. Doe de dingen die voor jou van betekenis zijn, wat voor jou werkt, adem- en bewegingsoefeningen bijvoorbeeld, en maak bewuste keuzes ten aanzien van je voeding.

Yin en Yang, we hebben ze beide nodig, alles in harmonie met elkaar en tegelijkertijd continu onderhevig aan verandering. Het zijn tegenpolen, maar zonder elkaar kunnen ze niet bestaan. Yin: zwart, koud, stevig, aarde, vrouwelijk, naar binnen gekeerd en op de aarde gericht. Yang: wit, warm, beweeglijk, veranderlijk, licht, mannelijk, open en naar de hemel gericht. In delen van Azië weten en leven ze dit al heel lang. In het westen zijn we meer van efficiency, oplossingen bedenken, de regels en de wetenschap volgen.

We weten inmiddels beter, dus we kunnen nu het beste van twee werelden gebruiken. Hoe je de combinatie van actie/rust invult is heel individueel en belangrijk om daar zelfonderzoek naar te doen. Een gezellige kopje thee drinken met een vriend of vriendin, hartstikke leuk, maar nog steeds Actie. Een praatje maken in de straat, heel belangrijk, maar nog steeds Actie. Welke activiteiten heb je nodig, wat kun je missen als kiespiijn? Bedenk het in 2024 en vooral: doe het.

Mooie feestdagen gewenst en een liefdevol, aandachtig en vitaal 2024!

Jeanne

P.S. Bijgaande de agenda voor 2024. Leuk je (weer eens) te treffen!

 

AGENDA

Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

© GC&C